Susret s književnicom

Piše: Manuela Valenčić
Fotografije: Antonija Beljan

U petak, 13. svibnja 2016. posjetila nas je književnica Jasminka Tihi Stepanić. Susret je organiziran za sve učenike od 4. do 8. razreda, a prije samoga početka učenica Petra Magdić (7.raz.) izvela je ulomak monologa iz autoričinoga nagrađenog hit romana “Imaš fejs?”. Osim svog prvijenca “Imaš fejs?”, književnica je predstavila i ostala svoja djela: roman “Bacit ću ti kompjutor kroz prozor”, zbirku priča “Baš kao Harry Potter” te najnoviji roman “Moja neprijateljica Ana” u kojem je istražila i obradila temu anoreksije. Sve knjige su učenici mogli kupiti po promotivnoj cijeni.
Jasminka Tihi-Stepanić je odgovarala na brojna pitanja koja su joj postavljali znatiželjni učenici. Tijekom susreta učenici su bili oduševljeni neposrednošću i dobrom komunikacijom spisateljice. Otkrila im je kada ima najviše inspiracije za pisanje, kako se osjeća dok piše, na koji način su nastale njezine knige te brojne druge tajne stvaralaštva. Veselo druženje potrajalo je jedan školski sat, a susret je bio vrlo zanimljiv, zabavan i poučan.

JASMINKA TIHI-STEPANIĆ
Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici. U rodnom mjestu završila je osnovnu školu. Gimnaziju je polazila u Zagrebu gdje je 1982. diplomirala na Filozofskom fakultetu studij Jugoslavenskih jezika i književnosti (danas Kroatistika) i odmah se zaposlila u OS Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici, gdje radi i danas. Od 2007. godine voditeljica je Županij- skoga stručnoga vijeća za izvannastavne aktivnosti u Zagrebačkoj županiji kao vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje. Zvanje učitelja-mentora stekla je 2009. godine.
Objelodanjuje kratke priče za djecu i mladež u dječjim časopisima Modra lasta, Smib i Radost te na Prvom programu Hrvatskoga radija.
Njezin prvi roman Imaš fejs? (Alfa, 2011.) iste je godine dobio Nagradu „Mato Lovrak”, a našao se i na listi najčitanijih knjiga Odjela za djecu i mlade Knjižnica grada Zagreba te je već 2012. doživio ponovljeno izdanje. Jedan je od tri romana uvrštenih u Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2012. koji organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a izabran je i za natjecanje u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda, čiji je pokretač Hrvatska mreža školskih knjižnica.
Dramski program Hrvatskoga radija snimio je istoimenu radio- igru koja je na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi osvojila prvu nagradu koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu (IBBY).
Bacit ću ti kompjutor kroz prozor (Alfa, Zagreb, 2013.) njezin je drugi roman potaknut sveprisutnošću računalnih igrica u svijetu suvremene djece.
Baš kao Harry Potter je zbirka priča  o životu osnovnoškolaca, o problemima koji zaokupljaju većinu mladih i dio su odrastanja. Nižu se događaji u školi, u obitelji, đačke ljubavi… Ali, autorica ne zatvara oči niti pred temama kao što su neusklađeni odnosi u kući, neprihvatljivo ponašanje mladih, bolest… Živi jezik vjerno odražava njihovo vrijeme i blizak je suvremenom naraštaju. U svojim pričama autorica afirmira pozitivne životne vrijednosti, zdrave odnose, razumijevanje i toleranciju.
Najnoviji roman “Moja neprijateljica Ana” dirljiva je i potresna priča o poremećajima u prehrani i patnjama koje ti poremećaji prouzročuju te o opasnostima predodžbi idealne ljepote koju nameću mediji.
Jasminka Tihi-Stepanić temeljito je istražila temu i obradila je tako da bude bliska onima kojima se obraća – tinejdžerima koji žive u svijetu u kojemu odrasli za njih imaju sve manje vremena. 

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.