Što čitaš?

Harry Potter i Odaja tajni

Knjigu Harry Potter i Odaja tajni napisala je J.K. Rowling.  Meni se knjiga jako svidjela zato što ima mnogo događaja, likova i čudnih životinja. Harryja Pottera sam zavoljela i prije nego što sam ga počela čitati. Priča o Harryju javlja se u nekoliko dijelova: 1.Kamen mudraca,2. Odaja tajni (taj sam dio ja pročitala),3. Harry Potter i zatočenik Azcabana, 4. Harry potter i plameni pehar,5. Harry Potter i red feniksa,6. Harry Potter i princ miješane krvi, 7. Harry Potter i darovi smrti. Kada odrastem, pročitat ću sve dijelove! Knjigu preporučam onima koji vole fantaziju, pa ako im se i ne da čitati, mogu pogledati filmove, koji imaju hrvatske titlove.

Dora Ožanić, 4.razred

 

 

 

                                                                                 Natjecanje Čitanjem do zvijezda

S obzirom na to da jako volim čitati knjige, učiteljica Žaklina mi je predložila da sudjelujem na natjecanju Čitanjem do zvijezda. Za natjecanje sam morala pročitati 4 djela: Matilda, Demon školske knjižnice, Miris knjige i Tom Gates. Najdraža koju sam pročitala bila mi je Demon školske knjižnice. Jako je uzbudljiva i zanimljiva do samoga kraja. I matilda i Tom Gates su bile odlične. Preporučila bih im svojim prijateljima i jedva čekam nastavak njihovih priča.

Hana Mirković, 4.razred

 

 

 

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

O KNJIGAMA

  1. Knjiga Matilda mi se jako svidjela zato što govori kako je Matilda malena, ali pametna i kako joj je teško, ali riješi svaki problem.

  2. U knjizi Demon školske knjižnice radnja mi se baš nije svidjela jer se sve događa u knjižnici, djeca istražuju u knjižnici i skrivaju se od Skeltina kako on ne bi oživio svoju demonicu.

  3. Knjiga Tom Gates mi je bila zanimljiva jer govori o tjednu knjiga, o nekim zanimljivim aktivnostima u školi, o maskiranju koje je zabavno i o tome kako se svi slažu i vesele.

  4. Knjiga Miris knjige mi se nije svidjela zato što mi se činilo da ta knjiga nije dovršena i radnja govori o Dani koja cijelo vrijeme piše knjigu i istražuje krađu jedne svoje knjige.

O NATJECANJU I ISPITU

Bilo mi je malo stresno kada sam došla na natjecanje, ali kada sam završila osjetila sam olakšanje. Ispit je bio težak jer smo iz knjiga trebali znati detalje. Mislila sam da je Čitanjem do zvijezda natjecanje u kojem odaberemo jednu knjigu i nju prezentiramo. Dok sam čitala knjige bila sam organizirana i dok sam čitala knjige zamišljala sam sebe u tim situacijama.

Dorotea Stepić, 5. razred

 

 

Demon školske knjižnice- moja najdraža knjiga

Meni je ovo natjecanje jako uzbudljivo, a knjige koje čitamo jako interesantne. Kada sam ih tek počela čitati, mislila sam da ih nema uzbudljivijih. Prva koju sam uzela u ruke bila je Matilda Roalda Dahla. Matilda me očarala; bila je sasvim zanimljiva i uzbudljiva. Druga je bila Miris knjige Jadrane Klepac koja je bila manje zanimljiva ali je isto imala posebne trenutke. Najdraža od svih mi je bila Demon školske knjižnice Moree Baničević jer mi je u njoj svaki dio bio zanimljiv. Čitajući ove knjige, vodila sam bilješke. Za županijsko natjecanje pripremat ću se još više jer je zahtjevnije od gradskog. Učim razne pojmove o autorima i pišem detaljnije bilješke. Također se pripremam sa svojim timom i učiteljicom. Ovo natjecanje me jako veseli.

Katja Kauzlarić, 5.razred

 

 

 

OSVRT NA ROMAN DRUŽBA PERE KVRŽICE

Dječji roman Družba Pere Kvržice je jako lijepi roman. Autor je Mato Lovrak. Taj roman bih preporučila svakome jer je zanimljiv, a posebno djeci. Volim knjige u kojima saznajem kako su živjela djeca u prošlosti. U ovom romanu nema puno teških i nerazumljivih riječi. Volim Lovrakova djela.

Marta Hlača, 4.razred

 

 

 

Tri knjige

Osnovna škola Dr.Branimira Markovića sudjelovala je u školskom natjecanju Čitanjem do zvijezda. Čitali smo tri knjige. Prvo sam pročitala Zmaja ispod Starog grada, zatim Harryja Pottera- Kamen mudraca, a zadnju Nikadgrad. Najzanimljivija knjiga mi je bila Harry Potter i Kamen mudraca. On mi se posebno svidio jer najviše volim čitati knjige o čarobnjaštvu. Zbog toga bih izdvojila poglavlje Metloboj. Metloboj je igra u kojoj se leti na metlama, udjeluje 12 igrača, po 6 sa svake strane. Igraju Gryffindori protiv Slytherina. Taj dio mi je bilo najzanimljiviji i u filmu zbog toga što je odlično prikazano kako Metloboj zapravo izgleda.

Na natjecanju su sudjelovale: Rozmari Perlić 8.rzred, Valnea Šporer 8.razred, Gabriela Čadež 8.razred, Lana Šimunović 7.razred i Leona Pajović, 8.razred.

Dalje, na županijsku razinu natjecanja, prošle su Rozmari, Valnea i Lana. 

Bilo mi je zanimljivo čitati sve tri knjige,sudjelovt ću i sljedeće godine.

Leona Pajović, 7.razred

 

 

 

Harrry Potter i darovi smrti I. dio

Harry Potter i Darovi smrti, J.K.RowlingBok! Moje ime je Rozmari Perlić, idem u 8.razred i jako volim čitati. Moja najdraža knjiga je Harry Potter i darovi smrti I. dio. Jako volim Harryja Pottera i čitati knjige od J.K. Rowling. Pogledala sam sve filmove i pročitala sve uzbudljive knjige. Darovi smrti su prvi dio knjige koja je izašla u dva dijela. Zanimljiva mi je zbog toga što Harry sa svojim najboljim prijateljima Ronom i Hermionom odlazi u potragu za Horcruxima na raznim uzbudljivim mjestima. Knjiga je zbilja zanimljiva svakom tko voli uzbudljive pustolovine. Preporučam svima da je pročitaju jer je stvarno lijepo prepustiti se magiji i svijetu čaobnjaštva u kojem je sve moguće.

Tekst: Rozmari Perlić, 8.razred

 

 

 

Blizanke

 Ovu knjigu sam počela čitati zbog natjecnja  u kojem sudjelujem. Radi se o natjecanju “Čitanjem do zvijezda”. I zbog toga mi je jako drago jer nam knjiga nije u lektiri, i ponekad nam je teže doći do novih naslova.

U knjizi se radi o dvije sestre blizanke koje nisu na početku knjige žvjele zajedno. Lujza živi s tatom,a Lota s mamom. Upoznale su se u ferijalnom domu za djevojčice u Zebilu na Bliskom jezeru. Nakon što su se upoznale, zamjenile su se- Lujza ide kod mame, a Lota kod tate. Mama je otkrila da su se zamijenile, te su se djevojčice ponovo susrele i htjele su živjeti zajedno, a to je podrazmijevalo njihovo pomirenje. Na zadovoljstvo svih, to se i dogodilo te su se vjenčali.

Knjiga mi se jako viđa jer je slična kao i film Blizanke. Preporučila bih knjigu svima jer je znimljiva. U knjizi se spominje cijeli tijek događaja, tj. što su sve djevojčice učinile kako bi uspjele spojiti roditelje.

Valnea Šporer, 7.razred

 

Ljeto na jezeru Čiču

Ovu knjigu sam dobila u ruke jer sudjelujem u projektu/natjecanju  „Čitanjem do zvijezda“. Jedna od ukupno tri koje smo morali pročitati za to natjecanje. Razlog zašto mi se svidjela jest sam početak priče. Lucija i njen brat odlaze na jezero Čiče, znaju se zabavljati i bez bakinih pravila. Lucija pronalazi nove prijatelje i druženje opisano u romanu mi je bilo najzanimljivije za čitati. Lucija i Janko se često znaju posvađati zbog sitnice no brzo se i pomire zato što su nerazdvojni. S druge strane, knjiga mi se nije svidjela jer se na kraju Lucijin brat utopi u jezeru. Nesretna Lucija odlazi s roditeljima u Njemačku zbog njihovog lošeg financijskog stanja. Naravno, taj tužan kraj nije razlog da se knjiga ne pročita, ova knjiga ima i svojih dobrih strana u kojima se svatko od nas može pronaći. I kao svaka knjiga koju pročitamo obogati nas za novo iskustvo.          THE END!

Rozmari Perlić, 7. razred

 

 

 

 

Šešir pun neba

Nakon što je u prethodnoj knjizi „Tiffany protiv vilinske kraljice” u dobi od samo devet godina djevojčica Tiffany uspjela poraziti čak i vilinsku kraljicu, u novom romanu u izdanju Lumena, „Šešir pun neba”, Tiffany Cuka ima 11 godina i puno više iskustva. Tiffany sada mora naučiti kako biti prava vještica, a u tome joj treba pomoći iskusna vještica, gospođica Jakoja. Ali, naukovanje male Tiffany ne prolazi bez teškoća.

 

 

 

 

 

 

Zamijenjena

Očarat će i vas…Wendy Everly znala je da je drukčija od onog dana kad ju je majka pokušala ubiti i kad ju je optužila da je podmetnuta pri porođaju. Premda je uvjerena da nije čudovište kakvim ju je proglasila majka,ipak osjeća da se ne uklapa u okolinu. Ima tajnu koju nikome ne smije reći: sposobnost da utječe na odluke drugih ljudi ne znajući ni kako ni zašto. Kad se sumnjiv i zgodan došljak Finn jedne noći pojavi na prozoru njezine spavaće sobe, svijet joj se okrene naglavce.

 

 

 

 

 

Stepenice do neba

Duhovita i vješto ispripovijedana priča o odrastanju; izvrstan prvijenac Ivane Adlešić Pervan.Kao što u pjesmi Stairway to Heaven Jimmyja Pagea i Roberta Planta (Led Zeppelin, 1971.), prema kojoj je roman i dobio naslov, progresivno raste tempo – od lagane balade do moćnog hard rock-izričaja – tako se u ovome romanu, ispripovijedanome u formi tinejdžerskog dnevnika, širi lepeza tema o kojima Ivan, učenik drugog razreda Prve zagrebačke gimnazije, piše: od banalnih, dnevnih sukoba s roditeljima i starijom sestrom maturanticom do prvih ljubavi, otkrivanja vlastite seksualnosti, sumnje u adolescentsku trudnoću, prvih prijateljskih izdaja, ljubavnih depresija i pokušaja da na staroj gitari savršeno izvede Stairway to Heaven.

Tina Majnarić, knjižničarka