Ravnogorci na otoku Krku

Piše: Manuela Tomac
Fotografije: Žaklina Majetić Mufić

Završna terenska nastava za učenike od 5. do 7. razreda održana je 7.6.2016., zadnjem tjednu nastave. Lijepo i toplo vrijeme išli su nam na ruku jer sve dane prije toga padala kiša i bilo je veoma hladno.
Krenuli smo u 8.00 sati ispred SPC-a. 40-ak učenika pratilo je i vodilo četvero učitelja: Ana Majnarić Radošević, Branka Padavić, Zoran Skender i Žaklina Majetić Mufić. S ljepotama i geografskim posebnostima otoka Krka učenike je upoznao učitelj Zoran Skender. U iscrpnom predavanju, potkrijepljenim povijesnim činjenicama, učenici su saznali mnoge informacije o povijesnim događajima i posebnostima za otok Krk (kula, zidine, Bašćanska ploča, katedrala, Krčki most…)
Plan je bio obići centar Krka. Krčka je katedrala, uz Frankopanski kaštel, najpoznatiji gradski motiv. Zbog mise nismo se dugo zadržavali u prostoru katedrale, ali smo prošli kroz nju i uvjerili se u njenu veličanstvenu ljepotu. Kaštel, četverokutna građevina, dugačka iznutra 27 metara, a široka 17 posebno nas se dojmila. U stari grad ulazi se kroz četvora vrata. Razgledavanje smo završili na rivi.
Ručak je bio planiran blizu Valbiske. Siti i odmorni krenuli smo put Punta gdje nas je čekao taxi brodić za Košljun. Otočić Košljun, gdje se nalazi franjevački samostan, bio je posebno zanimljiv. Kroz arheološki, etnografski, sakralni muzej i prirodoslovnu zbirku proveo nas je fratar pričajući o povijesti, predmetima, slikama i drugim zanimljivostima. Posebno nas se dojmilo janje s dvije glave i janje s jednim okom.
Prije slobodnog vremena, za koje je bilo planirano plivanje u Baškoj, posjetili smo Jurandvor i crkvicu sv. Lucije gdje je pronađena Bašćanska ploča. Vodičkinja nas je provela crkvicom i kazivala stihove na Bašćanskoj ploči u originalu, onako kako su uklesani.
Kraj terenske nastave zaokružili smo kupanjem u Baškoj.
Sve što smo vidjeli i doživjeli ovjekovječili smo fotografijama.

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.