Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode

Piše: Ela Gašperić
Fotografije: Ljiljana Beljan

Dana 20. 5. 2016. s pripremljenom hranom, dotjerani u narodnim nošnjama, prezentirali smo naša goranska jela na Korzu u Rijeci s ostalim sudionicima Smotre i natjecanja Mladih čuvara okoliša u organizaciji Društva Naša djeca Rijeka. Našu ekipu činili su sljedeći učenici:
Ljiljana Beljan bila je zadužena za slastice, a posebno je uspješna u pripremanju muffina i medenjaka te štrudle od borovnice- goranske delikatese.

Kruh s brezinom korom i brezinim resama

Anamarija Podobnik bila je zadužena za kuhanje variva: variva od koprive, gljiva i mladih izdanaka štavelji, a zatim je na slijepoj karti obilježavala zaštićene prostore u Republike Hrvatske.

Pečeno i pohano na štandu

Ines Salopek bila je zadužena za sokove i sirup od smrekinih iglica čiju je izradu obrazlagala na štandu pred posjetiteljima. Također je bila zadužena za dekoraciju štanda i prodaju proizvoda te prepoznavanje biljaka.

Sokovi i čajevi na štandu

Marija Poljančić bila je zadužena za pečenje kruha od brezinih resa i brezine kore i prodaju proizvoda.

Antonija Beljan bila je zadužena za pečenje buhtli s pekmezom od jabuka i kuhanje čajeva. Osim toga Antonija je prepoznavala plovila. Antonija zna razliku između batane, pasare, leuta i guca.

Bilo nam je jako lijepo, dobro smo se zabavili i zaradili 244,45 kn , a zatim se lijepo počastili pizzom i sokom u Bijeloj Ruži.

Maksimalne bodove smo dobili za hranu, za prepoznavanje biljaka, brodova, zaštićenih prostora, a za dekoraciju 5 bodova manje te smo osvojili izvrsno 2. mjesto.

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.