Posjet Osnovnoj školi Antona Ukmarja u Kopru, Slovenija

Piše: Manuela Tomac
Fotografije: Mateja Kokošar

Knjižnica OŠ Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore ove se godine uključila u međunarodni projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja sa školom partnerom OŠ Antona Ukmarja iz Kopra.

Školska knjižnica je veoma malena, ali svakodnevno vrlo dobro posjećena. Osim projekta Čitanje ne poznaje granice, knjižnica je uključena i u projekt Čitamo mi, u obitelji svi s istim ciljem – promicanje čitanja i razvijanje čitalačke kulture. U projekt su bili uključeni učenici 3. razreda s razrednicom Natašom Lakotić i učenici 7. razreda s razrednicom Žaklinom Majetić Mufić, uč. glazbene kulture i knjižničarkom koja je bila voditelj projekta. U dogovoru sa školom partnerom učenici 3. raz. čitali su knjigu Dese Muck Anica i sportski dan, a učenici 7. raz. Mjesečevu kći spomenute autorice. Oba razreda dobro su se zabavila čitajući jer su djela zanimljiva i primjerena njihovoj dobi. Čitali smo svaki tjedan, naglas, u razredu, na igralištu, knjižnici…  Super smo se zabavili čitajući!

Završni susret bio je dogovoren 6. svibnja 2016. u školi Antuna Ukmarja u Kopru. Praćeni Suncem cijeloga puta do Kopra nam je trebalo dva sata. Domaćini i voditeljica projekta Mateja Kokošar srdačno su nas primili i ugostili u njihovoj prekrasnoj knjižnici koja nas je ostavila bez daha. Učenici nisu krili oduševljenje prostorom u kojem smo boravili. Predivni domaćini poželjeli su nam dobrodošlicu na slovenskom i hrvatskom jeziku, tj. simultanom prijevodu jedne njihove učenice s porijeklom iz Hrvatske. Nakon kratke okrijepe okupili smo se u velikoj dvorani gdje smo se bolje upoznali kroz pripremljen program. Prijatelji iz Slovenije napravili su prezentaciju o njihovoj školi i provedbi projekta, a učenici nižih razreda za svakog našeg učenika nacrtali su sliku inspiriranu djelom B. Prosenjaka Sijač sreće koje su čitali tijekom projekta. Mi smo, također, pripremili kratak program u kojem smo prezentacijom predstavili mjesto i školu iz koje dolazimo. Prezentirale su dvije učenice na hrvatskom i ravnogorskom govoru koji je veoma sličan slovenskom što je izazvalo veliko zanimanje publike. Učenici 3. raz. nacrtali su strip i ukratko ga predstavili. Za sam kraj pripremili smo kratak skeč inspiriran knjigom Mjesečeva kći koji se posebno svidio učenicima i učiteljicama. Bilo je jako dinamično i zanimljivo.
Poslije obilaska škole i razreda, te ručka koji su za nas pripremili, krenuli smo u turistički obilazak Kopra. Grad je prekrasan i puno smo o njemu saznali. Vodili su nas učenici i knjižničarka Mateja koji su pokazali i rekli sve o važnim znamenitostima mjesta. Slike govore više od riječi 🙂

Veselimo se projektu i sljedeće godine kada ćemo drage prijatelje ugostiti u našoj školi i našem mjestu.

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.