Počeci Olimpijskih igara

Tekst: Paola Pleše Svetličić, 6. razred

Olimpijske igre u drevnoj Grčkoj nisu bile niti slične igrama kakve danas poznajemo. Isprva Olimpijske igre bile su svečanosti u čast boga Zeusa. Bila je to prilika Grcima da se pokažu i pohvale svojim postignućima u kiparstvu, pjesništvu, arhitekturi i drugom. Kiparstvo je tada postalo najsličnije današnjem jer su ljudske figure prikazivale prirodni položaj tijela, mišiće i energiju pokreta. Svečanosti su se odvijale u Zeusovom svetištu Olimpiji na Peloponezu i to krajem kolovoza. Na polovici svake svetkovine održavala se Hekatomba, žrtva od 100 volova u čast Zeusovu. Grčki muškarci isključivo iz grčkih polisa (grad-država) su jedini imali pravo prisustvovati kao natjecatelji. Ženama je bilo zabranjeno natjecati se ali i biti u publici. Olimpijske igre trajale su ukupno pet dana, četiri dana natjecanja i posljednji peti dan pobjednici su se slavili, ovjenčavali, podnošene su žrtve njima u čast.

Postojalo je nekoliko disciplina. Hrvanje u kojemu je jedan od protivnika trebao biti tri puta bačen na prsa ili na leđa kako bi pobijedio.

Šakanje je bilo slično današnjem boksu ali bez rukavica, bez rundi i bez pravila. Gubitnik je morao pasti u nesvijest od udarca ili sam priznati da mu je dosta i priznati poraz.

Pankration su obožavao, ali i prezirao. Pankration je bio isto što i današnji Ultimate fight. Bio je kombinacija šakanja i hrvanja.

Utrke kola u bile utrke dvoprega i četveroprega na stazi od devet milja ili 20 krugova oko hipodroma. Jahanje je bilo utrka od četiri i pol milje ili šest krugova oko hipodroma dok je pentatlon ili petoboj – natjecanje je u pet disciplina; bacanje koplja ili diska, trčanje, skok u dalj, hrvanje.

Sportaši su se natjecali kao pojedinci, a ne kao danas u ekipama. Prve Olimpijske igre održane su 776. godine prije Krista. Legenda kaže da ih je osnovao Heraklo koji je u čast pobjede nad kraljem Augijem organizirao svetkovinu. Druga legenda kaže da je Olimpijske igre pokrenu kralj Elide Pelop kao slavlje povodom njegove pobjede u utrci kolima protiv njegovog tasta i vjenčanja s Hipodamijom. Olimpijske igre danas još zovemo Olimpijada, što je krivo, jer se prema grčkom povjesničaru Timeju , Olimpijadom naziva razdoblje od četiri godine između natjecanja.

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.