Riječ odgovorne urednice

Svim našim čitateljima,

mali podsjetnik na naš prvi broj časopisa Kej koji je tiskan, točnije tipkan, na pisaćoj mašini, davne 1996. godine kada je informatizacija bila tek u povojima. Naša je škola kao i sada i onda bila puna događanja jer naši su učenici i učitelji svestrani- zbor, tamburaška glazba, skijaško trčanje, glazbena škola, šahovski klub itd.
Časopis Kej dobro je poznat u našoj školi. Ime je dobio po upitnoj zamjenici kej, specifičnoj za naš ravnogorski govor. Kej ima dugu tradiciju. Nažalost, nekoliko godina zbog financija i troškova tiskanja, nije izlazio. U tim su godinama trajno izgubljena neka sjećanja, otišla su s učenicima i učiteljima koji više ne rade u našoj školi. Naš časopis još uvijek je pred vama i uvijek dostupan u online obliku, iako smo razmišljali i o tiskanoj verziji. Ove godina kao da nam je pomalo dosta ekrana…

Neke su naše rubrike ostale pod istim nazivom jer su neodvojive od školskih tema (Škola u srcu, Eko-mi, Riječ-boja-zvuk), a naša nova, pod nazivom Još jedna virtualna rubrika, bila je neminovna kao posebno izdvojena budući da virtualnih tema u virtualnom svijetu nikad dosta. Podsjećamo i na našu rubriku Što čitaš? u kojoj učenici objavljuju osvrte na pročitana djela, najviše ona koju su vezana uz natjecanje Čitanjem do zvijezda. Ovogodišnji broj mogao bi se okarakterizirati kao posebno izdanje glazbeno-literarnih uradaka, pa mu je tema Glazba. Na odabir teme potaknula nas je još jedna zlatna nagrada našeg školskog zbora Brezice; 21. studenoga 2020. održan je Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” u Tuzli (Bosna i Herscegovina). Natjecanje je održano online. Brezice su se predstavile dvjema snimkama koje su nastale prošle godine – Say something i Adiemus. Svojim nastupom oduševile su žiri koji ih je ocjenio s više od 90 bodova čime su osvojile zlatnu nagradu. Valja spomenuti i Erasmus + projekt Music to all koji je malo usporen radi pandemije koronavirusa, ali naši vrijedni učenici i dalje s mentoricama marljivo rade na širenju dobrih melodija i vibracija te glazbenih inovacija. Glazbeni uradci naših talentiranih učenika čekaju vas u Temi broja. Mnogi od njih članovi su ravnogorskih tamburaša i polaznici Glazbene škole Ive Tijardovića u Delnicama. Budući da nas je glazba oduvijek ohrabrivala, uveseljavala, spajala, tješila, a ovu godinu i više nego inače, u ovom smo joj se broju posvetili više nego inače.

Našim učenicima novinarima nije uvijek lako obaviti posao, a od ove godine časopis “pune” tekstovima i uradcima mlade snage koje su zamijenile naše osmašice. Mala smo škola, ali prepuna događanja. Nastojimo popratiti natjecanja, gostovanja, obilježavamo važne datume tijekom godine. Sretni smo što su učenici u novinarskoj grupi vrijedni, suradljivi i voljni raditi i pisati za naš školski časopis Kej.

Tina Majnarić, knjižničarka