NATJECANJEM DO ZVIJEZDA

Tekst: Manuela Valenčić
Fotografije: Antonija Beljan

Potaknute idejom da motiviramo članove školske knjižnice na čitanje i što češće druženje s knjigom, školske knjižničarke provode nacionalni projekt za poticanje čitanja Čitanjem do zvijezda. Projekt pod nazivom „Čitanjem do zvijezda“ započeo je prije nekoliko godina, a glavna mu je zamisao bila da se učenike potakne na čitanje i timski rad. Ideja je potekla od Dražena Ružića iz Međimurske županije u suradnji s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara (HMŠK). Cilj je potaknuti timski rad, ali i individualni napor; poučavati korisnike, posebice djecu i mlade čitanju, informacijskim tehnikama, vještinama i znanjima; raditi na unaprjeđenju životnih vještina i sposobnosti djece i mladih; poticati razvoj kreativnosti djece i mladih; poticati djecu i mlade na organizirano i smisleno provođenje slobodnog vremena i poticati stvaralaštvo djece i mladih. Na ovaj način se želi potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanjem, otkrivanjem i kreativnim stvaranjem jer je učenje na takav način najzanimljivije.
U projektu postoje tri razine: školska, županijska i državna. Na školskoj razini svaki učenik samostalno odgovara na pitanja. Tri najbolja učenika prema rang listi čine ekipu za daljnje razine natjecanja. Osim odgovora na pitanja, učenici izrađuju i kreativni uradak na zadanu temu na osnovi sve tri knjige predviđene za natjecanje.
U petak, 9. prosinca 2016., u našoj školi održana je školska razina natjecanja u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda”. Na školskom natjecanju sudjelovale su 3 učenice 6. razreda: Patricia Svetličić, Anika Kauzlarić i Patricija Tepšić. Tema ovogodišnjeg natjecanja je ljepota različitosti, a sudionice su trebale pročitati sljedeće naslove: Bijeli klaun Damira Miloša, Zaboravljeni sin Mire Gavrana i Djevojčica koja je preskočila nebesa ili Gumi gumi Zorana Pongrašića.

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.