Kako se sprijateljiti s knjigom?

Piše: Manuela Tomac
Fotografije: Laura Šimunović

Dana 11.11.2016. u 7.15 sati okupili smo se ispred Sportsko – poslovnog centra u Ravnoj Gori spremni na avanturu zvanu terenska nastava. Pun autobus učenika od 5. do 8. razreda pod vodstvom učiteljica Žakline Majetić Mufić, Ane Majnarić Radošević, Marine Crnić i učitelja Zorana Skendera zaputio se na Zagrebački velesajam na najpoznatiji i najpopularniji sajam knjige zvan Interliber. Unatrag šest godina nismo propustili ni jedan Interliber tako da su brojne generacije naše škole doživjele knjigu u jednom potpuno drugačijem svjetlu.
Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila,  ime je za sajam koji se održava sredinom studenoga svake godine na Zagrebačkom velesajmu u Zagrebu od 1977. god. Posjetitelji tijekom trajanja Interlibera u paviljonima 5 i 6 mogu naći pregršt novih naslova, predstavljanje knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih knjiških zvijezda, neposredne razgovore s autorima uz potpisivanje knjiga, susrete nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugle stolove, a sve to samo je dio bogatog programa koji se odvija u intenzivnom ritmu na pozornici te na izložbenim prostorima izlagača.

Oči vide stvari koje mozak ne razumije

U Zagreb smo stigli oko 9.20 sati. Prije Interlibera plan je bio posjetiti Muzej iluzija. Prvi zagrebački Muzej iluzija otvoren je od 2015. godine i već sad stekao je veliku popularnost među svim generacijama. Hologrami, optičke varke rupe bez dna i još mnogo drugih zabavnih stvari poigrali su se našim osjetilima i poljuljali povjerenje u njih. Muzej nudi intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije. Kroz atraktivne i zabavne varke, mnogo smo naučili o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te smo mogli bolje razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Odupirali smo se gravitaciji u kosoj sobi, vidjeli rupu bez dna, poslužili glave na pladnju i sve to ovjekovječili fotografijama u beskonačnoj sobi! Muzej ima i pametnu igraonicu koja kroz razne didaktičke koncepte i Dilemma igre pretvaraju igraonicu u pravi fitness za mozak, dok muzejski shop nudi 3D rasvjetu, didaktičke igračke za sve uzraste i suvenire, a sve kako bi sa sobom ponijeli iskustvo čuđenja i otkrivanja koje ne prestaje izlaskom iz pravog carstva iluzija!

1

Knjiga kao utočište

Ovogodišnji Interliber dočekao nas je još bogatiji i sadržajniji. S nestrpljenjem smo pristupili radionicama na Zabavnom kvartu koji se održava od prošle godine i nudi edukativno – zabavne sadržaje za sve posjetitelje. Sudjelovali smo na interaktivnim pokusima i radionicama, naučili što je arheologija, tko su geolozi, slagali kostur Apatosaurusa, sprijateljili se s kornjačama, otkrili kako zmajevi rigaju vatru i postoje li ženski patuljci, zavirili u svijet mikrobiologije, saznali kako gore kalorije, iskusili čuda novih tehnologija, tehnoloških inovacija poput virtualne stvarnosti, holograma i sl.

2U današnjem vremenu medija koji utječu na stavove, mišljenja, znanje i ponašanje mlade populacije teško je knjizi vratiti mjesto koje joj pripada. Knjige su nekada bile temeljni medij obrazovanja. Vrijedna književnost bila je najbolji put za obrazovanje ljudi, za proširenje njihova obrazovnog obzorja i za pronalaženje odgovarajućega mjesta u tome okružju. Mi kulturu i odnos prema knjizi njegujemo tako što posjećujemo Interliber, družimo se s knjigom i okruženi knjigama u jednoj opuštajućoj i zabavnoj atmosferi. Svako za sebe pronađe neki naslov. Dva sata istraživanja štandova proleti u trenu. Nama je knjiga prijatelj i bez obzira na nove tehnologije uvijek ćemo utočište naći u knjizi.

Nakon muzeja i Interlibera slijedilo je opuštanje u poznatim i popularnim Termama Jezerčica. Kupanje, tobogani, jacuzzi… Ne moramo previše pričati o tome jer svaka od ovih riječi garantira predobru zabavu.

Nažalost, kupanje smo morali malo skratiti jer su nam iz Ravne Gore javili da je počela prava mećava i da je bolje da krenemo što ranije jer su dijelovi autoceste čak bili i zatvoreni za autobuse. To nam nije pokvarilo raspoloženje jer se pjesma, smijeh i zabava nastavila u busu. Na putu nije bilo problema bez obzira na upozorenja. Stigli smo po planiranom vremenu povratka u 21.00 sati.

Puni dojmova i ostvarenih ciljeva pamtit ćemo ovogodišnji Interliber.

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.