Iznad svega – skijaško trčanje

Tekst: Ines Skender, 8. razred
Slike: TSK Ravnogorac

Ako prolazite Ravnom Gorom, zaustavite prolaznika i pitate li ga koji je sport ostavio najdublji trag u sportskoj povijesti Ravne Gore, velika je vjerojatnost da će odgovor uvijek biti isti – skijaško trčanje. Same početke tradicije povezujemo s razvojem skijaškoga trčanja u Gorskome kotaru i smještamo u dvadesete godine 20. stoljeća.
Prvi pisani trag o skijaškom trčanju bio je 1933. godine kada je u sklopu podružnice Hrvatskog planinarskog društva Bjelolasica u Ravnoj Gori osnovana skijaška sekcija. Tradicija se nastavila razvijati što nam dokazuje osnivanje posebne sekcija skijaša uz nogomet, šah i kuglanje 1950. u sklopu osnivanja Sportskog društva „Goranka“. Šest puta Društvo je uspješno organiziralo prvenstvo Socijalističke Republike Hrvatske u skijaškom trčanju.

Nakon kraćeg zatišja tijekom predratne 1990., 1992. godine profesor kineziologije Zoran Skender pokrenuo je izvannastavnu aktivnost skijaškog trčanja u osnovnoj školi DR. Branimira Markovića. Odaziv učenika bio je pozitivan već pri samom početku. Kako bi osigurali opremu koju u početku nisu imali, pridružili su se TSK Budućnosti iz Brod Moravica i te su sezone skijaši iz Ravne Gore osvojili dvadeset medalja te zauzvrat dobili 15 kompleta opreme za skijaše.

Upravo je na inicijativu Zorana Skendera i Tomislava Svetličića 1993. godine osnovan Trkačko skijaški klub Ravnogorac koji je već sljedeće godine promijenio ime u „Ravnogorac – Radin“, da bi prvotno ime bilo vraćeno 2001. godine.

Klub već u prvim godinama djelovanja postiže iznimne rezultate, pa je tako u sezoni 1997./1998. postao najboljim skijaškim klubom u svim kategorijama, a tu će titulu zadržati pet godina uzastopce. U klValja pritom spomenuti i značajne rezultate s uglednog natjecanja Trofeo Topolino među kojima je, uz pojedinačne uspješne rezultate, treće mjesto u ukupnom klupskom poretku iz 1998. te peto mjesto 1999. i 2000. godine.

Najznačajniji uspjesi svakako su sudjelovanja na Olimpijskim igrama na kojima su članovi kluba sudjelovali čak četiri puta. Damir Jurčević i Denis Klobučar nastupili su Salt Lake Cityju 2002. godine, a Damir je imao priliku sudjelovati još jednom 2006. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. Edi Dadić još je jedan član kluba koji je bio sudionik Olimpijskih igara dva puta – 2014. i 2018., a na zadnjim u Pjongčangu pridružila mu se i Gabrijela Skender. Kakva su Edijeva iskustva i savjeti možete pročitati u intervjuu koji smo proveli s njim: https://kej.com.hr/intervju-s-edijem-dadicem/.

Sudeći po zadnjim rezultatima članova kluba, svijetla se budućnost smiješi članovima našega kluba. Bravo skijaši – prošli, sadašnji i budući!

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.