Dva vrtića u jednom projektu

Tekst: Helena Skender
Fotografije: Helena Skender

Posebnost projekta „Zelena i plava Hrvatska“ ogleda se upravo u suradnji koju ne bilježi povijest vrtića koji djeluje pri našoj osnovnoj školi. Naime, Podružnica predškolskog odgoja i obrazovanja koja djeluje pri OŠ Dr. B. Markovića zajedno s Dječjim vrtićem Snjeguljica iz Rijeke ispisuje povijest međusobnog stvaralaštva u cjelogodišnjoj suradnji na projektu koji ima tendenciju spajanja šume i mora, primorskog i goranskog, grada i sela, odnosno cjelina koje krasi bogatstvo različitosti. Projekt se razvijao istovremeno u oba vrtića te najzad u domeni odgoja i obrazovanja prerastao u odgoj i obrazovanje za održivi razvoj uz proaktivno djelovanje u lokalnoj zajednici. Oba vrtića također pripadaju obitelji eko-vrtića pri udruzi Lijepa naša.
Nizom međusobnih susreta, poticajnim aktivnostima proizašlim iz dječjih interesa te zajedničkim preventivnim djelovanjima nastojalo se podržati temeljne vrijednosti – razvoj osjetljivosti za okoliš kao i osjetljivost za različitosti koje spajaju dva kraja u kojima vrtići djeluju. Eko party, edukacija „Ne dvoji odvoji“, čišćenje mora bacanjem bio kugli od gline i mikroorganizama, dramske predstave eko tematike, radionica izrade slika od vune, upoznavanje s biljem goranskog kraja, izrada eko sapuna samo su neke od aktivnosti provedene u sklopu projekta. Kako bi zamišljeno bilo moguće i realizirati surađivalo se s udrugom Goranske vunarice i Plodovi gorja Gorskog kotara, sekcijom Verbas koja djeluje pri OŠ u Ravnoj Gori, Upravom šuma Delnice, ravnogorskom TZ, Udrugom za kulturu Ča, Kriznim Eko Stožerom Marišćina, organizacijom Efektivni mikroorganizmi, Klubom starijih osoba Zamet, kao i djelatnicima škole pri kojoj vrtić u Ravnoj Gori djeluje.
Sam projekt „Zelena i plava Hrvatska“ krajem pedagoške godine okrunjen je likovnim i foto predstavljanjem tijeka projekta oba vrtića, predstavljanjem djece Dječjeg vrtića Snjeguljica te djece iz vrtića u Ravnoj Gori koja su svoj dio programa obogatila podrškom braće i sestara koji polaze osnovnu školu pri kojoj vrtić djeluje. Nadalje, zajedničkim sudjelovanjem u tematskim radionicama, obilaskom poučne staze Javorova kosa, te druženjem djece i roditelja obilježila se suradnja dvaju različitih, a opet toliko sličnih vrtića na jednom vrijednom projektu.

Nekoliko izjava naših vrtićanaca…
„Vrtićanci iz vrtića Snjeguljica došli su vidjet naš grad da možeju pričat o tome i da se mogu zabavit na snijegu jer oni nemaju snijega. Igrali smo se lovice ja i Nika – zove se isto ko ja.“ (Nika Kolenc, 6 godina)
„Ne smiješ zagađivat prirodu zato jer je onda to ružno vidjet i onda kad bu kiša padala onda bi se to smeće spustilo i to bi postalo otrov i onda bi ušlo u zemlju i životinje se budu otrovale do toga i cvijeće.“ (Sandro Janeš, 6 godina)

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.