Djeca izlagala, zastupnici slušali

Piše: Monika Komadina
Fotografije: Nataša Možgon Kauzlarić

Anika Kauzlarić i ja, učenice 5. raz. i predstavnice Dječjeg foruma Ravna Gora, sudjelovale smo na 11. Susretu djece iz Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima. U Saboru smo se predstavile temom o potrebi rješavanja problema vršnjačkog nasilja među učenicima. S nama su bile i voditeljica Dječjeg foruma Ravna Gora i ravnateljica škole Nataša Možgon Kauzlarić te tajnica Društva Naša djeca pedagoginja Monika Bajt Stepić. Organizator susreta bio je Odbor za obitelj, mlade i sport, a ove se godine susret održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera. Na susretu je sudjelovalo četrnaest Dječjih foruma iz cijele Hrvatske.

Na samom početku susreta, prisutnima se obratio Ivan Vrdoljak, predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport te predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, predstavila je rad Saveza i Dječjih foruma.

Slijedilo je predstavljanje učenika, predstavnika Dječjih foruma. Teme su bile raznovrsne, ali veoma aktualne: iseljavanje mladih obitelji iz Hrvatske, problem nezaposlenosti, zbrinjavanje i razvrstavanje otpada, loša prometna povezanost pojedinih gradova s ostatkom Hrvatske, potrebe za dječjim igralištima, važnost i prednost čitanja i sl. Mi smo se predstavile temom o potrebi rješavanja problema vršnjačkog nasilja među učenicima, roditeljima i učiteljima na temelju istraživanja provedenog u našoj školi. Ukazale smo na prisutnost nasilja te potrebu reagiranja od strane škole, roditelja, ali i šire. Naše izlaganje pomno se slušalo i bilo zapaženo. Zastupnice i zastupnici prisutni na izlaganju nakon svih predstavljanja obratili su se prisutnima i naglasili da je njihova dužnost osigurati djeci pravo na bezbrižnu igru, školovanje i obrazovanje kako bi pozitivno riješili sve iznesene probleme i doprinijeli boljoj budućnosti naše zemlje.

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.