25. obljetnica pada Vukovara

Piše: Filip Mufić
Fotografije: Manuela Valenčić

Obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Na primjeren i dostojanstven način odali smo počast gradu heroju i njegovim žrtvama.
Prije dvadeset i pet godina, 18. studenoga 1991., nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo. Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.  Iako se Vukovar doista branio životima branitelja i njegovih sugrađana, padom grada, protjerivanjem i ubijanjem hrvatskog stanovništva, u nekoć mirnom i lijepom gradu prestao je život. Gradom su carevale ruševine, pustoš i tuga. U tri mjeseca u vukovarsku bolnicu zaprimljeno je oko dvije i pol tisuće ranjenika.
Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.
Vukovar je nacionalni simbol hrvatskog Domovinskog rata i njegovih žrtava, simbol je ljudskog stradavanja i tragedije zato što je u Domovinskom ratu više stradao (potpuno je razoren) od bilo kojega drugog grada u Hrvatskoj. No, taj grad na Dunavu time je i simbol hrabrosti, ali rane, bol i patnja onih koji su u ruševinama izgubili svoje najmilije nikad nisu niti neće zacijeliti.

 

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.