Što čitaš?

Tri knjige

Osnovna škola Dr.Branimira Markovića sudjelovala je u školskom natjecanju Čitanjem do zvijezda. Čitali smo tri knjige. Prvo sam pročitala Zmaja ispod Starog grada, zatim Harryja Pottera- Kamen mudraca, a zadnju Nikadgrad. Najzanimljivija knjiga mi je bila Harry Potter i Kamen mudraca. On mi se posebno svidio jer najviše volim čitati knjige o čarobnjaštvu. Zbog toga bih izdvojila poglavlje Metloboj. Metloboj je igra u kojoj se leti na metlama, udjeluje 12 igrača, po 6 sa svake strane. Igraju Gryffindori protiv Slytherina. Taj dio mi je bilo najzanimljiviji i u filmu zbog toga što je odlično prikazano kako Metloboj zapravo izgleda.

Na natjecanju su sudjelovale: Rozmari Perlić 8.rzred, Valnea Šporer 8.razred, Gabriela Čadež 8.razred, Lana Šimunović 7.razred i Leona Pajović, 8.razred.

Dalje, na županijsku razinu natjecanja, prošle su Rozmari, Valnea i Lana. 

Bilo mi je zanimljivo čitati sve tri knjige,sudjelovt ću i sljedeće godine.

Leona Pajović, 7.razred

 

 

 

Harrry Potter i darovi smrti I. dio

Harry Potter i Darovi smrti, J.K.RowlingBok! Moje ime je Rozmari Perlić, idem u 8.razred i jako volim čitati. Moja najdraža knjiga je Harry Potter i darovi smrti I. dio. Jako volim Harryja Pottera i čitati knjige od J.K. Rowling. Pogledala sam sve filmove i pročitala sve uzbudljive knjige. Darovi smrti su prvi dio knjige koja je izašla u dva dijela. Zanimljiva mi je zbog toga što Harry sa svojim najboljim prijateljima Ronom i Hermionom odlazi u potragu za Horcruxima na raznim uzbudljivim mjestima. Knjiga je zbilja zanimljiva svakom tko voli uzbudljive pustolovine. Preporučam svima da je pročitaju jer je stvarno lijepo prepustiti se magiji i svijetu čaobnjaštva u kojem je sve moguće.

Tekst: Rozmari Perlić, 8.razred

 

 

 

Blizanke

 Ovu knjigu sam počela čitati zbog natjecnja  u kojem sudjelujem. Radi se o natjecanju “Čitanjem do zvijezda”. I zbog toga mi je jako drago jer nam knjiga nije u lektiri, i ponekad nam je teže doći do novih naslova.

U knjizi se radi o dvije sestre blizanke koje nisu na početku knjige žvjele zajedno. Lujza živi s tatom,a Lota s mamom. Upoznale su se u ferijalnom domu za djevojčice u Zebilu na Bliskom jezeru. Nakon što su se upoznale, zamjenile su se- Lujza ide kod mame, a Lota kod tate. Mama je otkrila da su se zamijenile, te su se djevojčice ponovo susrele i htjele su živjeti zajedno, a to je podrazmijevalo njihovo pomirenje. Na zadovoljstvo svih, to se i dogodilo te su se vjenčali.

Knjiga mi se jako viđa jer je slična kao i film Blizanke. Preporučila bih knjigu svima jer je znimljiva. U knjizi se spominje cijeli tijek događaja, tj. što su sve djevojčice učinile kako bi uspjele spojiti roditelje.

Valnea Šporer, 7.razred

 

Ljeto na jezeru Čiču

Ovu knjigu sam dobila u ruke jer sudjelujem u projektu/natjecanju  „Čitanjem do zvijezda“. Jedna od ukupno tri koje smo morali pročitati za to natjecanje. Razlog zašto mi se svidjela jest sam početak priče. Lucija i njen brat odlaze na jezero Čiče, znaju se zabavljati i bez bakinih pravila. Lucija pronalazi nove prijatelje i druženje opisano u romanu mi je bilo najzanimljivije za čitati. Lucija i Janko se često znaju posvađati zbog sitnice no brzo se i pomire zato što su nerazdvojni. S druge strane, knjiga mi se nije svidjela jer se na kraju Lucijin brat utopi u jezeru. Nesretna Lucija odlazi s roditeljima u Njemačku zbog njihovog lošeg financijskog stanja. Naravno, taj tužan kraj nije razlog da se knjiga ne pročita, ova knjiga ima i svojih dobrih strana u kojima se svatko od nas može pronaći. I kao svaka knjiga koju pročitamo obogati nas za novo iskustvo.          THE END!

Rozmari Perlić, 7. razred

 

 

 

 

Šešir pun neba

Nakon što je u prethodnoj knjizi „Tiffany protiv vilinske kraljice” u dobi od samo devet godina djevojčica Tiffany uspjela poraziti čak i vilinsku kraljicu, u novom romanu u izdanju Lumena, „Šešir pun neba”, Tiffany Cuka ima 11 godina i puno više iskustva. Tiffany sada mora naučiti kako biti prava vještica, a u tome joj treba pomoći iskusna vještica, gospođica Jakoja. Ali, naukovanje male Tiffany ne prolazi bez teškoća.

 

 

 

 

 

 

Zamijenjena

Očarat će i vas…Wendy Everly znala je da je drukčija od onog dana kad ju je majka pokušala ubiti i kad ju je optužila da je podmetnuta pri porođaju. Premda je uvjerena da nije čudovište kakvim ju je proglasila majka,ipak osjeća da se ne uklapa u okolinu. Ima tajnu koju nikome ne smije reći: sposobnost da utječe na odluke drugih ljudi ne znajući ni kako ni zašto. Kad se sumnjiv i zgodan došljak Finn jedne noći pojavi na prozoru njezine spavaće sobe, svijet joj se okrene naglavce.

 

 

 

 

 

Stepenice do neba

Duhovita i vješto ispripovijedana priča o odrastanju; izvrstan prvijenac Ivane Adlešić Pervan.Kao što u pjesmi Stairway to Heaven Jimmyja Pagea i Roberta Planta (Led Zeppelin, 1971.), prema kojoj je roman i dobio naslov, progresivno raste tempo – od lagane balade do moćnog hard rock-izričaja – tako se u ovome romanu, ispripovijedanome u formi tinejdžerskog dnevnika, širi lepeza tema o kojima Ivan, učenik drugog razreda Prve zagrebačke gimnazije, piše: od banalnih, dnevnih sukoba s roditeljima i starijom sestrom maturanticom do prvih ljubavi, otkrivanja vlastite seksualnosti, sumnje u adolescentsku trudnoću, prvih prijateljskih izdaja, ljubavnih depresija i pokušaja da na staroj gitari savršeno izvede Stairway to Heaven.

Tina Majnarić, knjižničarka