Riječ odgovorne urednice


Časopis Kej dobro je poznat u našoj školi. Ime je dobio po upitnoj zamjenici kej specifičnoj za naš ravnogorski govor. Kej ima dugu tradiciju. Prvi broj tiskan je, točnije tipkan je na pisaćoj mašini, davne 1996. godine kada je informatizacija bila tek u povojima. Tijekom godina Kej je napredovao. Stranice su popunjavale razne školske aktivnosti, slike, zgode i nezgode, a učenici i učitelji ostavili su neizbrisivi trag. Prošlost koja je tkala budućnost i utjecala na sadašnjost. Nažalost, nekoliko godina Kej, zbog financija i troškova tiskanja, nije izlazio. U tim su godinama trajno izgubljena neka sjećanja, otišla su s učenicima i učiteljima koji više ne rade u našoj školi. Zbog toga se ponovno pokretanje Kej-a dugo očekivalo. Tiskani ili online? Odluka je pala na online časopis jer u ovom modernom vremenu treba držati korak s mladim generacijama koje vole ekrane.

Budući da naš časopis prošle godine nije bio prijavljen na Lidrano, ove godine ga šaljemo kao dvobroj.  Tema našega dvobroja je igra. Igra sama po sebi obuhvaća mnogo- učenje kroz igru, igra kao jedan od najvažnijih elemenata djetinjstva svakog djeteta. Igra koja nikako ne bi smjela biti zapostavljena iako neki misle (npr.sedamši i osmaši) da su presatri za nju. Kroz nju spontano učimo biti kreativni, maštati, zamišljati i smiliti nešto novo. Nismo tada svjesni toga, ali u kasnijoj zreloj dobi, naša igra u djetinjstvu doprinosi našoj poduzetnsti i organizacijskim vještinama. Igra se danas djeci često javlja kao asocijacija na igrice, računalne igrice. Ni njih ne treba zanemariti kao dio života naše djece. O svem tomu moći ćete pročitati u našim vijestima i izvješćima. Našim učenicima novinarima nije uvijek lako obaviti posao. Škole su danas mjesta raznovrsnih zbivanja, natjecanja, gostovanja, sportskih susreta, obilježavaju se važni datumi…Treba biti u toku događaja, stići napisati tekst, uređivati rubrike… Naši su učenici danas prilično opterećeni raznim obavezama. Sretni smo da su suradljivi i voljni raditi i pisati za Kej.

Goranska smo škola s brojnim uspjesima, visokim rezultatima na natjecanjima u znanju, sportu, likovnim, glazbenim i drugim umjetnostima. Sve to moći ćete saznati pročitate li kategoriju Uspješnice.

Od 2015. godine škola ponosno nosi titulu eko škole. To smo mi – Eko mi… Eko razmišljamo, stvaramo, djelujemo i živimo.

Da kreativnost tu ne staje vidjet ćete u kategoriji Riječ-boja-zvuk. Pišemo pjesme i sastavke, a posebno volimo svoj ravnogorski. Crtamo i crtežima osvajamo nagrade na različitim natječajima. Sviramo, pjevamo i stvaramo pjesme…Ne smijemo izostaviti školski zbor Brezice i ravnogorski zbor Gimpl u kojem također pjevaju naše učenice. Zborovi su dio školskog identitea, stvaraju i čine školu i naše mjesto još više živim.

Sve smo to MI učenici i učitelji OŠ Dr. Branimira Markovića. Znamo da ima još mnogo prostora za napredovanje i trudit ćemo se svakim brojem biti još bolji, sadržajniji, kreativniji i zanimljiviji.

A sada vas prepuštamo našim stranicama, našem svijetu! Uživajte u čitanju!

Tina Majnarić, knjižničarka