Riječ odgovornih urednica


Manuela Valenčić i Žaklina Majetić Mufić, knjižničarke

Časopis Kej dobro je poznat u našoj školi. Ime je dobio po upitnoj zamjenici kej specifičnoj za naš ravnogorski govor. Kej ima dugu tradiciju. Prvi broj tiskan je, točnije tipkan je na pisaćoj mašini, davne 1996. godine kada je informatizacija bila tek u povojima. Tijekom godina Kej je napredovao. Stranice su popunjavale razne školske aktivnosti, slike, zgode i „nezgode“, a učenici i učitelji ostavili su neizbrisivi trag. Prošlost koja je tkala budućnost i utjecala na sadašnjost. Nažalost, nekoliko godina Kej, zbog financija i troškova tiskanja, nije izlazio. U tim su godinama trajno izgubljena neka sjećanja, otišla su s učenicima i učiteljima koji više ne rade u našoj školi. Zbog toga se ponovno pokretanje Kej-a dugo očekivalo. Tiskani ili online? Odluka je pala na online časopis jer u ovom modernom vremenu treba držati korak s mladim generacijama koje vole ekrane. To je jednostavno tako i što se prije prilagodimo lakše ćemo komunicirati.

Ideja o temi prvog online izdanja nametnula se sama po sebi. Naravno, Komunikacija. Široka tema s mnogo prostora u kojem komunikacija ima važnu ulogu. Kako komunicirati riječima, gestama, mimikom, stavom, stvarima/igračkama… sve to moći ćete pročitati u našim vijestima i izvješćima.

Kod nas je Život u školi dinamičan, raznolik, bogat. Svakodnevno se nešto događa. Dolaze nam gosti književnici, posjetila nas je i predsjednica RH, bili smo domaćini susretu zadrugara, obilježili smo veliku, okruglu 230. obljetnicu škole, uključili se u humanitarne akcije, održali koncerte… Razni događaji obilježili su ovu godinu koju časopisom pratimo od travnja 2016. god.

Goranska smo škola s brojnim uspjesima, visokim rezultatima na natjecanjima u znanju, sportu, likovnim, glazbenim i drugim umjetnostima. Sve to moći ćete saznati pročitate li kategoriju Uspješnice.

Od 2015. godine škola ponosno nosi titulu eko škole. To smo mi – Eko mi… Eko razmišljamo, stvaramo, djelujemo i živimo.

U kategoriji Što i kako saznat ćete sve o projektima. Raznovrsnost projekata bogatstvo je naše škole. Brinemo o drugima, sakupljamo novac za potrebite, izrađujemo i stvaramo u kreativnim radionicama, mislimo o svom zdravlju, upoznajemo ljude i krajeve našeg zavičaja, oživljavamo stare zanate, brinemo o ravnogorskom govoru i čuvamo našu baštinu, razvijamo ljubav prema knjizi i čitanju, oživljavamo bajke i još mnogo, mnogo toga. Sve to nas čini boljim, sretnijim osobama.

Komuniciramo i intervjuima. Zanimljive intervjue o poznatim osobama i našoj najboljoj učenici generacije 2015./2016. pročitajte u kategoriji Pričaj mi.

Put putujem kategorija je koju naši novinari i učenici jako vole. Gdje smo bili, što smo vidjeli i naučili, kako smo se proveli – o tome zaista svi s veseljem pričaju i pišu. Putujemo našim zavičajem, našom županijom, upoznajemo i druge županije, krajeve, ljude, običaje i u svemu tome se super zabavljamo.

Da kreativnost tu ne staje vidjet ćete u kategoriji Riječ-boja-zvuk. Pišemo pjesme i sastavke, a posebno volimo svoj ravnogorski. Crtamo i crtežima osvajamo nagrade na različitim natječajima. Sviramo, pjevamo i stvaramo pjesme…

Sve smo to MI učenici i učitelji OŠ Dr. Branimira Markovića. Ponosni smo na ovo izdanje. Znamo da ima još mnogo prostora za napredovanje i trudit ćemo se svakim brojem biti još bolji, sadržajniji, kreativniji i zanimljiviji.

A sada vas prepuštamo našim stranicama, našem svijetu! Uživajte u čitanju!