Mi jedemo odgovorno

Tekst: Hankija Salihović Musić
Fotografije: Antonija Beljan

Od šk. god. 2016./2017. uključeni smo u projekt Mi jedemo odgovorno i jedna smo od 55 Eko-škola u Republici Hrvatskoj koje provode taj projekt.

U projekt su uključeni svi učenici, učitelji i djelatnici naše škole. Veliku pomoć pružaju nam i naši vrtićanci, njihovi roditelji i tete.

Koordinatorice projekta su pedagoginja Monika Bajt Stepić i učiteljica biologije i kemije Hankija Salihović Musić.

Tijekom realizacije projekta pokušat ćemo dati odgovor na navedena pitanja:

  • Što jedem?
  • Odakle dolazi hrana koju jedem?
  • Kako je proizvedena hrana koju jedem?
  • Koliko hrane pojedem?
  • Koliko hrane bacim?
  • Kakav je globalni utjecaj hrane koju jedem?

Program se temelji na sedam koraka koje ćemo tijekom školske godine provoditi putem našeg akcijskog plana:

Pokušati ćemo vlastitim primjerom potaknuti promjene. Pokušati ćemo:

  • Jesti manje, ali kvalitetnije
  • Jesti lokalno, sezonski i organski ako je to moguće
  • Češće zamijeniti meso hranom biljnog podrijetla
  • Odabrati hranu proizvedenu tako da ne utječe na ljude i planet
  • Učiniti svoju hranu što raznolikijom
  • Paziti na palmino ulje
  • Nastojati se što manje razbacivati hranom

Na temelju navedenog ispitali smo naše prehrambene navike i osmislili plan, a oformili smo i Eko-odbor čijim smo članovima dodijelili uloge. Analizom podataka otkrili smo veliki problem – bacanje ostataka hrane. Time ćemo se u drugom polugodištu aktivnije baviti.

Članovi Eko odbora i njihove uloge su:

IME I PREZIME ULOGA OPIS POSLOVA
Nataša MožgonKauzlarić

Monika Bajt Stepić

HankijaSalihovićMusić

Jakov Hlača

KUHAR – vođa tima voli organizirati stvari, voli raditi s ljudima, dobar je u obavljanju više poslova u isto vrijeme, ima prirodan autoritet, otvorena je osoba koja ne odbija druga mišljenja i ideje, može voditi sastanke i rasprave …
Rahela Vitasović

Laura Šimunović

Emanuel Liker

DOBAVLJAČ – tražitelj informacija znatiželjan, komunikativan, brzo reagira, dobar u traženju kontakata i resursa, sposoban u primjeni pravih informacijama, sortiranju i odabiru onoga što je bitno za podijeliti s drugima…
Helena Skender

Nika Jurčević

MODERATOR – oblikovatelj tima društven, pozitivan, prijateljski nastrojen, ima sluha za potrebe drugih, maštovit, zna slušati…
BlažicaSveticki

Antonio Tomac

Karlo Troha

ISTRAŽIVAČ – izvor ideja kreativan, maštovit, ne voli dosadu ili stereotipe, vidi različite načine na koje se stvari mogu raditi, ne detaljizira, više voli osmišljavati nove ideje nego ih realizirati do kraja, glava u oblacima…
Nataša Lakotić

Lana Šepac

MENADŽER – razvrstava ideje vidi stvari realno, razmatra mogućnosti – za i protiv, promatra stvari s različitih gledišta, praktičan pristup idejama, može ocijeniti što je izvedivo, čvrsto stoji na zemlji…
Ana Majnarić Radošević

Jana Vančina

KRITIČAR – INFORMATOR zna slušati, voli čitati i pisati, ima sluha za potrebe drugih, može objektivno prosuđivati stvari s različitih strana, kreativan, aktivan i komunikativan…
Manuela Valenčić

ValneaŠporer

FOTOGRAF – DOKUMENTARIST vizualno maštovit, ima osjećaj za uhvatiti pravi trenutka (kompoziciju) i za detalje, voli raditi s tehnologijom, strpljiv…
Sanja Mulc

Lorena Burić

TAJNIK sistematičan, savjestan, odgovoran, pouzdan, pragmatičan, može izdvojiti važne informacije za zapisnik…

Temeljne aktivnosti kojima ćemo se baviti su:

  1. Uključivanje školske kuhinje u projekt

  1. Istraživanje lokalno uzgojenih namirnica

  1. Priprema lokalne i sezonske hrane po jednostavnijim receptima

  1. Predavanje uz Dane gljiva

  1. Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode

  1. Naš ekološki otisak

  1. Zbrinjavanje ostataka hrane

  1. Elu za sagdan i blagdan – projekt 4. razreda

  1. Hrana iz šume i sa livade – projekt 3. razreda

  1. Ravna Gora voli livadu/ ljepota rasplesane ravnogorske livade/ livadne čarolije – projekt 1. i 2. razreda

  1. Mladi čuvari prirode – aktivnosti učenika PŠ Stara Sušica

Do sada smo proveli i nekoliko zanimljivih radionica.

U Podružnici predškolskoj odgoja i obrazovanja, koja djeluje pri školi, 13. 12. 2016. godine održana je radionica pripreme božićnih kolača. Radionicu su vodile Andreja Klobučar i Bojana Mihaela Margitić. Roditeljima je predstavljen projekt i njegovi ciljevi. Jedan od ciljeva radionice bila je priprema jednostavnijih i zdravijih božićnih kolačića, a pozabavili smo se i traženjem palminog ulja u namirnicama.

Koordinaorice Hankija Salihović Musić i Monika Bajt Stepić s učenicima 8. razreda održale su dvije radionice izrade zdravih božićnih kolača. Prva je radionica održana 19. 12. 2016. god. Keksiće smo podijelili svim učenicima i učiteljima u školi. Prilikom izrade vodili smo računa o lokalnim namirnicama i niti jedna korištena namirnica nije sadržavala palmino ulje.

Druga radionica izrade zdravih kolačića održana je 21. 12. 2016. god. Tada smo počastili odbojkašice naše škole i odbojkašice osnovne škole Delnice koje su toga dana odmjerile snage u prijateljskoj utakmici.

Pripremili smo i čaj od šipka.

Također pročitajte

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *